Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Kongens Nei

Spektakulær premierevisning av "Kongens Nei" på Oscarsborg festning.

Tyske skip er observert ved Bolærne fort på vei inn Oslofjorden. Oberst Birger Eriksen klargjør festningen til kamp. Slaget ved Oscarsborg festning venter.

Storfilmen "Kongens Nei" handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.

Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen.

Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet.

Spektakulær premierevisning på historisk grunn
"Kongens Nei" har norgespremiere på kinoer over hele landet fredag 23. september 2016. Samme kveld blir det en storslagen utendørs premierevisning av filmen i Borggården på Oscarsborg festning. Festningen har spilt en sentral rolle i forsvaret av landet og hovedstaden gjennom 150 år, herunder aprildagene 1940 som er utgangspunktet for handlingene i filmen.

Den spektakulære visningen er et samarbeid mellom Oscarsborg Hotel & Resort, Nordisk Film Distribusjon og produksjonsselskapet Paradox. Visningen vil finne sted kun få meter fra kanonene, omringet av historiske bygg, minnesmerker og autentiske kulisser. Det planlegges et storslagent program med representanter fra filmen, Kommandanten og annen militær tilstedeværelse tilstede.

- Vi er veldig glade for at Oscarsborg er arena for denne unike visningen som beskriver hendelsene 9. april 1940, sier festningsforvalter Merete Thorne.
- Store deler av filminnspillingen har jo foregått nettopp her. Premierevisningen i Borggården vil gi publikum en uforglemmelig opplevelse! Her får man bli med på de dramatiske timene på stedet hvor de store beslutningene ble tatt for over 70 år siden, sier Thorne.

- Vi hadde fantastiske dager på Oscarsborg under opptakene, sier Jan Petter Dickman i Paradox.
- Støtten vi fikk fra alle på festningen var uvurderlig for oss. Det er derfor med stor glede vi nå returnerer for å vise Kongens Nei i disse fantastiske omgivelsene, sier Dickman.

"Kongens Nei" er regissert av Erik Poppe med Jesper Christensen i rollen som kong Haakon og Anders Baasmo Christiansen i rollen som kronprins Olav.

Om Oscarsborg Hotel & Resort
Oscarsborg Hotel & Resort er en del av Festningshotellene som består av unike destinasjoner som har hatt stor betydning for Norges historie. Festningshotellene tilbyr noe unikt, uansett anledning. Perfect Escape på Oscarsborg Hotel & Resorthar offisiell åpning samme helg. I spesialbygde «escape rooms» kan publikum få en unik og spennende opplevelse, ved å selv delta i den dramatiske timen da Blücher, i ly av nattemørket og tåke, nærmer seg Oscarsborg festning.

Praktisk
Premierevisningen av Kongens Nei på Oscarsborg festning finner sted 23. september 2016.
Dørene åpner kl. 19.30, programmet starter kl. 20.00, filmvisningen starter kl. 20.30.
Billetter kjøpes på Billettportalen.no

Oscarsborg festning

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.