Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Kronprins Haakon la NED grunnsteinen for den nye kampflybasen

H.K.H. Kronprins Haakon la i dag ned grunnsteinen for den nye kampflybasen på Ørland, og markerte dermed en viktig milepæl i byggingen av hjemmet til de nye F-35-flyene.

Grunnsteinsnedleggelsen er en viktig milepæl i arbeidet Forsvarsbygg gjør med byggingen av hovedbasen for nye kampfly på Ørland.

– Byggingen er i rute, og vi legger vekt på fleksibilitet og gode løsninger for å takle morgendagens forsvar. Oppdraget her på flystasjonen er vårt største og viktigste prosjekt noensinne, og det innebærer en stor mobilisering av kapasitet, både i og utenfor Forsvarsbygg, sa administrerende direktør Frode Sjursen i sin hilsen.

Blant gjestene var Generalinspektøren for Luftforsvaret, fylkesmannen i Sør-Trøndelag, representanter fra forsvarsledelsen, Ørland kommune og fylkeskommunen. 

– Kampflyene er en stor og viktig investering som er avgjørende for forsvaret av landet. Med F-35 får vi en av våre viktigste militære kapasiteter som skal være med på å verne om norsk trygghet i mange tiår framover, sa Øystein Bø, statssekretær i Forsvarsdepartementet, i sin hilsen under seremonien, som foregikk inne i det påbegynte skvadronbygget.

Bygger forsvarsevne
Med byggingen ved Ørland hovedflystasjon legger Forsvarsbygg til rette for den pågående omstillingen i Luftforsvaret, og mottaket av de første flyene i 2017. Forsvarsbygg utfører på vegne av Forsvarsdepartementet oppdraget med å planlegge og bygge hovedbasen på Ørland i Sør-Trøndelag og en fremskutt base på Evenes i Nordland. Prosjektet er det største i Forsvarsbyggs historie. 

Til sammen skal 40.000 kvm bygges nytt og 25.000 kvm bygges om på Ørland. Bygg- og anleggsarbeidet til både vedlikeholdsbygget og rullebaneforlengelsen er også i gang. Byggingen er i rute og basen vil være klar til å ta imot de første F-35-flyene høsten 2017, selv om utviklingen av flystasjonen vil fortsette også etter det. 

Bildetekst: H.K.H. Kronprins Haakon og administrerende direktør i Forsvarsbygg, Frode Sjursen. Begge foto: Rikke Maske, Ørland kommune.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.