Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Forsvarsbygg nominert til varmepumpeprisen

Forsvarsbygg er en av tre finalister til å bli nominert til Varmepumpeprisen 2017. Enova og Norsk Varmepumpeforening sitter i juryen.

Norsk Varmepumpeforening (Novap) har lett etter personer, firmaer, prosjekter eller kommuner som fortjener ekstra oppmerksomhet på sine varmepumpeprosjekter.

– Mange gode historier om varmepumper går under radaren, og det er synd for bransjen som helhet, poengterer daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen på nettsiden til VVS. http://www.norskvvs.no/varme-kjoling/hvem-fortjener-varmepumpeprisen/ 

Her er begrunnelsen til at Forsarsbygg ble nominert til Varmepumpeprisen:

Forsvarsbygg: Mange effektive ammoniakk-varmepumper

Forsvarsbygg er Norges største eiendomsforvalter, og har siden 2007 redusert energibruken i sin eiendomsmasse med nærmere 30 prosent. Forsvarsbygg har jobbet mye med å optimalisere drift av varmepumper og tilhørende varmeanlegg, og har mange anlegg landet over. De utmerker seg ved å ha mange energieffektive varmepumper med ammoniakk som arbeidsmedium. Noen eksempler er:

  • Ramsund orlogsstasjon har en 600 kW varmepumpe basert på sjøvann som kutter utgiftene til oppvarming med over en million kr årlig. Energien hentes via 12 trommelkollektorer plassert under kaia, og varmepumpen bruker ammoniakk som arbeidsmedium.
  • Sjøkrigsskolen i Bergen fikk en ny og mer effektiv sjøvannsvarmepumpe i 2010, med ammoniakk som arbeidsmedium. Den leverer også kjøling til datarom og simulator. Anlegget er et av de meste effektive Forsvarsbygg har installert.
  • Andøya flystasjon har en spesialdesignet 950 kW luft-til-vann-varmepumpe utviklet for Forsvarsbygg. Varmepumpen bruker ammoniakk som arbeidsmedium, og vil redusere energiutgiftene på flystasjonen med 1,5 millioner kroner hvert år.
  • Ørland hovedflystasjon er Forsvarets største utbyggingsprosjekt, og vil få egen energisentral med 144 energibrønner som skal levere varme og kjøling til alle bygninger.

For å vinne er noen av kvalitetene følgende:

  • Personer, bedrifter eller prosjekter som bidrar til å øke kompetansen i varmepumpebransjen eller kjennskap til varmepumper generelt, eller
  • Aktører som gjennom god prosjektering, gode løsninger og god drift har vist at varmepumper er en pålitelig teknologi

Tidligere prisvinner:
2016: Høgskolen i Bergen
2015: NTNU
2012: Undervisningsbygg

Andenes

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.