Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Besøk en festning i sommer!

Hele 3,8 millioner mennesker forventes å besøke festningene i år. Her finner du aktiviteter for både store og små.

​Festningene er blant de viktigste kulturarenaene og turistdestinasjonene, og betyr mye for lokal næring, kultur og opplevelser; her skapes det nytt liv på historisk grunn hver dag. De speiler stolt militærhistorisk tradisjon, identitet og historie. Og ikke minst, de er arenaer hvor hele familien kan skape nye sommerminner i en helt spesiell historisk ramme.

Høysesongen på festningen er fra april - september, og også i år fylles arenaene med gode kulturopplevelser, som konserter, teateroppsetninger, operaforestillinger og kulturopplevelser for enhver smak.

Hva kan du opplever i sommer?
Sommerprogrammet på Akershus festning byr på mange godbiter; vandreteater, utstillinger og guidede omvisninger. Skal du til Bergen så sjekk Bergen Live sitt konsertprogram – det får rosende omtale i både store internasjonale og norske medier. Er du i Halden så besøk Fredriksten festning og få med deg årets oppsetning av Den Hvite Dame eller kanskje Allsang på Grensen. På Kristiansten er det plass til mange når VG lista inntar arenaen, og på Karljohansvern blir det utekino og mat- og ølfestival på tampen av sommeren.

Hva med en båttur til Oscarsborg en solskinnsdag? Eller unn deg en overnatting på Kongsvinger festningshotell! Fredriksvern med sin egen badestrand og fine kunst/- og håndverksopplevelser anbefales varmt. Gode kunstopplevelser får du forresten på nær alle festningene, og uansett hvilken festning du velger så finnes det opplevelser for enhver smak. Utfyllende informasjon om programmet for hver festning finner du på den enkeltes webside eller i arrangementskarusellen på festningenes hovedside.

Kjennskap til historien
Nesten alle festningene har QR-koder godt synlig plassert slik at man enkelt med sin egen smarttelefon kan gå en løype og lære om festningens historie på norsk og engelsk. De fleste festningene har en slik festningsløype; det er en historisk vandring i festningens natur, særegne arkitektur og historie gjennom flere århundre. For øvrig er festningenes websider gode kilder for oppdatert informasjon.

Gode besøkstall og høy tilfredshet
Festningene er betydelige kultur/- og rekreasjonsarenaer som publikum er svært fornøyd med.  Det viser publikumsmålingene som gjennomføres jevnlig. Mange kommer igjen og igjen, og lokalbefolkningen føler ofte et sterkt eierskap og nærhet til sin lokale festning.

Å ta vare på et så stort publikumssegment og forvalte disse kulturminnene er et samfunnsoppdrag Forsvarsbygg er stolt av og tar på alvor. Festningene tilhører publikum og de skal være åpne, trygge og tilgjengelige.

Godt samarbeid sikrer mangfold og gode tilbud
Mulighetene for aktiviteter og kulturopplevelser skapes i nært samarbeid med mange aktører, som lokalt kultur- og næringsliv, kommuner og fylkeskommuner. Festningene tilrettelegger for og koordinerer festningenes kulturprogram i tråd med de ulike festningenes profil til glede for alle som vil besøke dem.

God festningssommer!

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.