Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Åpning av nye lyd- og lyskunstverk i mai

Bli med på åpningen av tre nye kunstverk på festningene.

I år presenteres tre nye kunstverk av noen av våre fremste lys- og lydkunstnere.De er siste tilskudd i en serie av totalt 11 stedsspesifikke kunstverk som siden 2009 formidler norske festningsverks historie og aktuelle betydning på en ny måte.

Takket være sjenerøs gave fra Sparebankstiftelsen DnB NOR vises med denne serien for første gang samtidskunst på flere norske festninger, hvert verk for en periode på tre år.

Velkommen til åpning av:  

"Fredsskipene" på Fredriksvern verft 21. mai kl 12.

"Lysning" og "Batterie sonique" på Karljohansvern 28. mai kl 15

FESTNINGENE SETT MED KUNSTNERØYNE

Med festningene som kulisse har fire kunstnere skapt kunstverk som skal gi de besøkende helt spesielle og uventede opplevelser.

Päivi Laaksos Fredsskipene på Fredriksvern. Verket består av utrangerte båter plassert med kjølen opp og kan sees både fra sjøsiden og fra land. Båtene forteller om levd liv og om beddingen på Fredriksvern verft, der det ble bygget marinefartøyer. - Jeg vil vise hvor vakre båtene er som skulpturer, og hvor sterke symboler de er i mange kulturer på reise til og fra det hinsidige. Disse båtene reiser seg opp fra bakken som avdøde konger og hilser på oss på vei til himmelen, forteller Päivi engasjert.

Det idylliske område, alt folkelivet om sommeren og høytider som 17.mai er også en del av det kunstneren hadde med seg inn i den kreative prosessen. Kunsten er lyssatt og akkompagnert av lyd.

TO INSTALLASJONER PÅ KARJOHANSVERN

Lysning er en opplyst musikkpaviljong. Installasjonen er ny møteplass og et sosialt samlingspunkt på Karljohansvern både dag og kveld. Den lysende paviljongen vil også gi det betraktende publikum en visuell kunstopplevelse. En sensor vil regulere lysstyrken, slik at lyset stiger samtidig som mørket faller på. Gjennom installasjonen formidles historien om den originale paviljongen som en gang lå der, og som var midtpunkt for marinesamfunnet i Horten.

– Folkelig, lett å forstå, samlende og historisk tilknytning var noen av ønskene for prosjektet. Vi mener Lysning inneholder alle disse kvalitetene, forteller Hedda Leivestad og Lotte Konow Lund. Hedda er til daglig sivilarkitekt og Lotte er billedkunstner. De har kjent hverandre lenge og har jobbet sammen på mange store prosjekter.

Batteri Sonique, som installeres på Karljohansvern, leveres av komponist Lars Petter Hagen, og består av en «undervannslydkanon». Lydkanonen sender ut fredsstimulerende musikk som får fiendtlige ubåter til å avbryte sine angrep og stige opp til overflaten. Publikum kan oppleve lyden mens de bader eller befinner seg i mindre fritidsbåter.

- Utgangspunktet har vært festningenes funksjon som både forsvarsanlegg og rekreasjonsområder gjennom historien. Et litt naivistisk blikk på et alvorlig tema som krig, som kanskje kan skape rom for noen refleksjoner hos publikum. I tillegg finnes det en historie for overvåking av denne delen av Oslofjorden, som får en litt absurd vri i mitt verk, forklarer Lars Petter. Et sentralt element i verket er hemmeligheter. Undervannsmusikken utgjør et "hemmelig" rom, et sted hvor publikum kan kontemplere over problemstillingene som berøres.

FINANSIERT AV SPAREBANKSTIFTELSEN DNB NOR
Forsvarsbygg Nasjonale Festningsverk har siden 2009 initiert en rekke lys- og lydkunstprosjekter på flere festninger. Dette hadde ikke vært mulig uten Sparebankestiftelsen DnB NOR som har finansiert prosjektene. Stiftelsen støtter tiltak som bygger kulturelle broer mellom fortid, nåtid og fremtid.

– Lys- og lydkunstprosjektene på festningene er akkurat den typen prosjekter vi ønsker å støtte. De levendegjør festningene som historiske kulturminner, og gir de besøkende en annerledes opplevelse, sier Sissel Karlsen, gavesjef hos Sparebankstiftelsen DnB NOR

REALISERTE PROSJEKTER

OSCARSBORG FESTNING
• Vindorkesteret I og II av Nils Olav Bøe
• Soner av Michael O’Donnell

AKERSHUS FESTNING
• Skyggespill av Jannicke Lie
• Dagbok - tilfeldighetsarkiv av Tone Myskja

FREDRIKSTEN FESTNING
• Strategisk blikk, et todelt verk av Viel Bjerkeset Andersen

HEGRA FESTNING
• Big Questions – Big Picture av Vibeke Jensen

FREDRIKSTAD FESTNING - GAMLEBYEN
• Tre hørespill om historiske hendelser av Line Hagerup, med bl.a. Nils Ole Oftebro og Petronella Barker
• Sivilt rosignal av Siri Austeen

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.