Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Utstillingen Circle of Memory på Akershus festning

Eleanor Coppola stiller ut Circle of Memory i Høymagasinet på festningen.

Circle of Memory er et rom for sorgbearbeidelse, ettertanke og refleksjon. Utstillingen vil være åpen frem til 11. desember. Åpningstid er kl 12 - 18 hver dag.

Del av sorgbearbeidelse
Utgangspunktet for installasjonen Circle of Memory er Eleanors egen opplevelse av sorg ved tapet av sin og Francis Ford Coppolas sønn Gian-Carlo. Gian-Carlo døde i en båtulykke i 1986, bare 22 år gammel. Som en del av sin egen sorgbearbeidelse deltok Eleanor i en minneseremoni i et forhistorisk gravkammer i Irland flere år senere, en opplevelse som inspirerte henne til å skape Circle of Memory. Det er etter Eleanors eget ønske at utstillingen nå kommer til Oslo.

Om Circle of Memory
Circle of Memory ble vist første gang i Oakland i California, USA i 2003. Den har siden blitt vist flere steder i verden, og kommer til Oslo fra Fotografiska i Stockholm, der den er blitt sett av nærmere 100 000 siden åpningen i juni.

Familien Coppola har vært dypt engasjert i Eleanors arbeid med installasjonen som hun har dedikert ikke bare til sin egen sønn, men til alle barn som er borte, døde eller savnede.

Ved bruk av fotografier, urformer og naturlige elementer som halm og sand, lyd og lys, skaper Eleanor Coppola et rom hvor alle sanser kan berøres. I et sirkelrom renner det sand, som i et timeglass. Publikum inviteres til å skrive på små hvite lapper som blir en del av installasjonen og som tilfører den en ekstra dimensjon av tid. Circle of Memory gir oss styrke til å gå videre.

Eleanor Coppola har utviklet Circle of Memory i samarbeid med den prisbelønte lyddesigneren Richard Beggs, lysdesigner Alexander V. Nichols, kunstner Robilee Frederick, arkitekt Elizabeth Macdonald og kunstner og historiker Jean McMann. Installasjonen er inspirert av forhistoriske gravganger stensatte passasjer i form av en lav gang ledet inn til et kammer man kunne gå inn og ut av.

Om Eleanor Coppola
Eleanor Coppola (f. 1936) er en etablert og prisbelønt dokumentarfilmskaper, kunstner og kostymedesigner. I 1962 arbeidet hun som assisterende art director under innspillingen av Dementia 13. Der traff hun filmens regissør, Francis Coppola. Eleanor og Francis giftet seg året efter.

Under innspillingen av Francis Fords Apocalypse Now, dokumenterte Eleanor arbeidet med filmen, noe som senere ble til Emmy-vinneren Hearts of Darkness: A Filmmakers Apocalypse. 1979 publiserte hun boken Notes, med refleksjoner over sine opplevelser. 1995, under innspillingen av John Grishams The Rainmaker, filmet Eleanor dokumentaren om Coppolas arbeid med skuespillerne, The Making of The Rainmaker. Parets to barn Sofia og Romans filmer har hun også dokumentert: The Making of the Virgin Suicides, On the Set of CQ og The Making of Marie Antoinette. I 2008 utkom Eleanors memoarer, Notes on a Life.

Circle of Memory er tidligere vist i Saltzburg i Østerrike, Montpellier i Frankrike, Oakland, Santa Fe og San Diego i USA samt Fotografiska i Stockholm. Circle of Memory Norge produseres av PUG i samarbeid med Malle Jensen Productions.

Foto: Fotografiska

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.