Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Oppdag Akershus festning i sommer!

Rundt 1 million mennesker er regnet å ville besøke Akershus festning i løpet av sommeren. På festningen er det aktiviteter for både store og små! 

Akershus festning er blant regionens viktigste kulturarena og turistattraksjon, og betyr mye for lokal næring, kultur og opplevelser; her skapes det nytt liv på historisk grunn hver dag. Den speiler stolt militærhistorisk tradisjon, identitet og historie. Og ikke minst, det er et sted hvor hele familien kan skape nye sommerminner i en helt spesiell historisk ramme.

Høysesongen på festningen er fra april-september, og også i år fylles arenaen med gode kulturopplevelser, som konserter, teateroppsetninger og kulturopplevelser for enhver smak.

Sommerprogrammet på Akershus festning er spennende og har mange «godbiter». Vi vil spesielt nevne vandreteateret, som gir et godt innblikk i festningens historie. Søndag 13. august inviterer Oslo Jazzfestival til helaften på Karpedammen med internasjonale og lokale jazzstjerner. Lørdag 19. august vil et av Europas ledende Pink Floyd band sammen med Forsvarets Stabsmusikkorps fremføre verker fra Pink Floyds store katalog til arrangementer av Lars Erik Gudim. Ensemblet utgjør 50 musikere og vokalister.

Både Forsvarsmuseet og Norges Hjemmefrontmuseum er åpent for publikum med spennende utstillinger. Ibsen’s Peer Gynt ble spilt ved Karpedammen i sommer, med stor suksess.

Historiske bygg - ny teknologi
Akershus festning har QR-koder strategisk plassert slik at man enkelt med sin egen smarttelefon kan lære om festningens historie på både norsk og engelsk. Festningsløypa er en historisk vandring i festningens natur, særegne arkitektur og historie gjennom flere århundre. For øvrig er festningens web/- og facebookside gode kilder for oppdatert informasjon.

Gode besøkstall og høy tilfredshet
Festningene er betydelige kultur/- og rekreasjonsarenaer som publikum er svært fornøyd med. Det viser publikumsmålingene som gjennomføres jevnlig. Mange kommer igjen og igjen, og føler et sterkt eierskap og nærhet til «sin festning». Akershus festning har også et betydelig antall utenlandske besøkende.

Å ta vare på et så stort publikumssegment er et ansvar som tas på alvor. Festningen skal være åpen og tilgjengelig, og publikum opplever å komme til en velholdt og ryddig arena. Sammen med alle våre aktører skaper vi aktiviteter og tilbud til glede for alle som vil besøke festningen.

Godt samarbeid sikrer mangfold og gode tilbud
Mulighetene for aktiviteter og kulturopplevelser skapes i nært samarbeid med mange aktører, som lokalt kultur- og næringsliv, kommuner og fylkeskommuner. Festningene tilrettelegger for og koordinerer festningenes kulturprogram i tråd med de ulike festningers profil. Både den militærhistoriske identiteten og samtidsbruk av festningene skal formidles.

Om festningene

Festningene besøkes av 3,7 millioner mennesker årlig, og er med dette blant Norges mest besøkte attrak-sjoner. Det høye besøkstallet sier noe om festningenes posisjon i landet og deres betydning og interesse for folk flest. Festningene er åpne gjennom hele året, og kulturaktiviteter og samarbeid med næringsaktører gir positiv lokal verdiskapning. Gjennom de siste årene er festningene rehabilitert for nær 900 mnok og fremstår i dag som godt vedlikeholdte kulturminner. Forsvarsbygg forvalter festningene.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.