Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

720.000 besøkte Bergenhus festning i 2017

Forsvarsbygg teller hvert år antall besøkende på landets festninger. Bergenhus festning hadde i 2017 nær 720.000 besøkende, og befester med dette sin posisjon som en viktig attraksjon i regionen, og en arena for rekreasjon, kultur- og næringsvirksomhet.

På landsbasis hadde festningene 3,8 millioner besøkende i 2017. Det sier noe om deres posisjon og betydning for folk flest. De nasjonale festningene representerer en viktig del av Norges kulturarv, og Forsvarsbyggs oppdrag er å ivareta dem, og gjøre dem tilgjengelige for publikum. Festningene utvikles i nært samspill med lokale kultur- og næringslivsaktører.

Den største andelen besøkende i sommersesongen på Bergenhus festning er tilreisende turister fra andre fylker eller utlandet. De utgjør gjennomsnittlig 67% av de besøkende. Det er mest voksne som besøker festningen. De fleste kommer sammen med venner eller familie. Det er noen flere kvinner enn menn.

– Bergenhus festning er en levende kulturarena og gjennom vårt samarbeid med Bergen Live skapes store og små konsertopplevelelser for mer enn 120.000 publikummere i sommersesongen, sier festningsforvalter Vidar A Stusdal Fyllingsnes ved Bergenhus festning.

Nytt liv på historisk grunn

Koengen er vår største arena, men også de mindre arenaene på indre festning er viktige områder der vi gjennom året skaper nytt liv på historisk grunn. Den årlige Ølfestivalen på indre festning gir store ringvirkninger, sammen med Matfestivalen på Koengen. Også konsertene på Plenen og Bastionen er viktige områder for Kulturarenaen Bergenhus festning. Nytt i år er at vi tester ut Øvre Sverresborg til en liten teaterforestilling med gjestespill fra London.

Vellykket ny bruk

Etter at Forsvaret reduserte aktiviteten på festningene og frigjorde dem til sivilt bruk i 2002, har det vært en uavbrutt økning i antall besøkende. Dette i kombinasjon med svært høy tilfredshet blant gjestene er et uttrykk for at festningene er blitt viktige arenaer for reiseliv, kultur- og næringsliv i lokalsamfunnene. Allerede på slutten av 1800-tallet tok Forsvaret i bruk uteområdene til konserter. Divisjonsmusikken holdt konserter som var åpne for publikum (mot betaling) i parken på Sverresborg. Kulturtradisjonene på Bergenhus festning går med andre ord langt tilbake i tid. 

Kontakt

Smilende kvinne på vårt servicesenter med hodetelefoner med mikrifin

Bergenhus festning

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.