Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Oppdag festningene i sommer!

På festningene er det aktiviteter for store og små. Hele 3,7 millioner mennesker forventes å besøke festningene over hele landet.  

Festningen er blant regionens viktigste kulturarena og turistattraksjon, og betyr mye for lokal næring, kultur og opplevelser; her skapes det nytt liv på historisk grunn hver dag.

Den speiler stolt militærhistorisk tradisjon, identitet og historie. Og ikke minst, det er et sted hvor hele familien kan skape nye sommerminner i en helt spesiell historisk ramme.

Fra Per Gynt til opera, Sting og marked
Sommerprogrammet på festningene er spennende, variert og har mange «godbiter». Her blir det mulighet for gode kulturopplevelser gjennom konserter, teateroppsetninger, operaforestillinger og kulturopplevelser for enhver smak og alder.

På festningens web/- og facebookside finner du oppdatert informasjon, men det kan blant annet nevnes:

Hva Hvor Når
Per Gynt 150 år. Festforestilling i samarbeid med Forsvarets stabsmusikkorps og flere kjente artister. Akershus festning 8.-9. juni
Vandreteater «Årringer i stein». Vandring gjennom 700 års historie. Akershus festning 30. juni-13. august
«Allsang på Grensen». Publikum inviteres til å være med på innspillingen. Fredriksten festning 28. juni, 5.,12.,19. og 26. juli, 2. og 8. august
Vandreteater «Oscarsborg i kamp» med Akershus teater. Oscarsborg festning 5.-16. juli
Familiehelg. Oscarsborg festning 5. august
Frimarked hver lørdag. Gamlebyen Fredrikstad april-desember
«Det brenner en ild». Nyskrevet musikal. Fredrikstad 17.-27. august
En rekke konserter med kjente artister, deriblant Sting, Robbie Williams og Lars Vaular. Bergenhus festning juni, juli og august
Miljødetektiven Martine. Fredriksvern verft 15.-16. juli
Horten Kammermusikkfestival med konserter. Karljohansvern  
Stavernfest. Fredriksvern verft 21.-22. juli
Juba juba, barnefestival. Kristiansten festning 10.-11. juni
Forsvarets veterankonsert. Kongsvinger festning 3. juni

Historiske bygg - ny teknologi
Alle festningene har QR-koder strategisk plassert slik at man enkelt med sin egen smarttelefon kan lære om festningenes historie på både norsk og engelsk.

Festningsløypa er en historisk vandring i festningens natur, særegne arkitektur og historie gjennom flere århundre. Bli kjent med din lokale festning!

Gode besøkstall og høy tilfredshet
Festningene er betydelige kultur/- og rekreasjonsarenaer som publikum er svært fornøyd med.  Det viser publikumsmålingene som gjennomføres jevnlig. Mange kommer igjen og igjen, og føler et sterkt eierskap og nærhet til «sin festning».

Å ta vare på et stort publikum er et ansvar vi tar på alvor. Festningen tilhører publikum og den skal være åpen og tilgjengelig. Sammen med alle våre samarbeidsaktører skaper vi aktiviteter og tilbud til glede for alle som vil benytte de.

Godt samarbeid sikrer mangfold og gode tilbud
Mulighetene for rekreasjon og kulturopplevelser skapes i nært samarbeid med mange aktører. Forsvarsbygg har ansvaret for å aktivt utvikle og koordinere et kulturprogram i tråd med de ulike festningers profil. Festningene tilrettelegger for og koordinerer kulturprogrammet i tråd med de ulike festningenes profil.

Kultur. Tradisjon. Nytt liv på historisk grunn. En spennende sommer.

Ta turen til en festning i sommer!

om festningene

Festningene besøkes av 3,7 millioner mennesker årlig, og er med dette blant Norges mest besøkte attraksjoner.

Det høye besøkstallet sier noe om festningenes posisjon i landet og deres betydning og interesse for folk flest. Festningene er åpne gjennom hele året, og kulturaktiviteter og samarbeid med næringsaktører gir positiv lokal verdiskapning.

Gjennom de siste årene er festningene rehabilitert for nær 900 mnok og fremstår i dag som godt vedlikeholdte kulturminner. Forsvarsbygg forvalter festningene.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.