Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Nytt bygg for Marinens undervannsdroner

Tirsdag ble et nytt bygg for oppbevaring og vedlikehold av Marinens undervannsdroner, Hugin, åpnet på Haakonsvern.

Hugin er en selvstyrt undervannsdrone som kan dykke svært dypt og overvåke havbunnen. Sjøforsvaret har til nå tatt i bruk to slike undervannsfarkoster, men neste år vil det bli levert ytterligere fire Hugin-farkoster. Hugin er produsert av Kongsberg-gruppen, og har vært utviklet i samarbeid med Forsvaret siden 2000.

Verdens mest avanserte
– Hugin er en autonom undervannsfarkost som bruker vi til å kartlegge havbunnen og finne miner og andre objekter. Hugin er et av de mest avanserte farkostene i verden. Nå har vi fått et meget godt bygg der vi kan vedlikeholde oppbevare Hugin, sier orlogskaptein Helge Telle som har vært Minevåpenets brukerkoordinator i Forsvarsbyggs byggeprosjekt.

Vedlikehold på Haakonsvern
Frem til nå har Marinen (tidligere Kysteskadren) vært nødt til å sende Hugin til Kongsberg for vedlikehold, noe som har vært en kostbar løsning. Nå kan man gjøre alt vedlikehold på Haakonsvern og samle kompetansen om Hugin på marinebasen.

Huser store verdier
– Hugin er et viktig system for Sjøforsvaret. Vi har allerede sett noe av hva Hugin som undervannsfarkost kan bidra med, og ser frem til å få satt systemet i drift. Dette er "state of the art"-teknologi og en viktig del av Marinen og Sjøforsvarets videre utvikling innenfor minejakt. Når vi neste år mottar ytterligere fire farkoster, er det viktig å ha et hensiktsmessig og tilpasset bygg der vi kan ta vare på og understøtte systemene på en god måte, sier sjef Marinen, flaggkommandør Ole Morten Sandquist.

– Godt samarbeid
– Forsvarsbygg har levert et teknisk avansert bygg med verkstedhall, lager og nødvendige fasiliteter. Vi har levert både selve bygget og inventaret. Det har vært et godt samarbeid med Marinen i prosjektet, dette har gitt et meget bra resultat og en fornøyd bruker.  Marinen har fått en etterlengtet fasilitet som nå vil løse dagens og fremtidens behov i forbindelse med materiell Hugin sier prosjektsjef Bjørn Tore Rognstad.

Bildetekst oppstilt bilde: Fra venstre: Sjef Marinen, flaggkommandør Ole Morten Sandquist, brukerkoodinator i prosjektet, orlogskaptein i Minevåpenet, Helge Telle, prosjektsjef i Forsvarsbygg, Bjørn Tore Rognstad og avdelingsleder fag og prosjekt i Forsvarsbygg, Christian Fossdal. Foto: Åsmund V. Sjursen

Kart

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.