Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Øvingsfeltene er indrefileten for de allierte

Cold Response 2022: De allierte trener og øver i det som Alliert treningssenter (ATS) beskriver som «indrefileten» til Forsvaret.

I skyte- og øvingsfeltene i Indre-Troms koordinerer ATS de alliertes aktivitet, slik at de kan øve sammen med de norske styrkene.

Arktisk klima spesielt for de allierte

Den store magneten for de allierte styrkene som kommer til Norge, er å øve sammen med norske styrker i våre skyte- og øvingsfelt. Her er det mulighet for å øve i et kystnært arktisk klima som de ikke har noen andre steder, samtidig som det er relevant for planverket. Dette tilrettelegges i samarbeid med Forsvarsbygg, slik at det kan øves mellom styrker fra hæren, sjø og luft. I Indre-Troms har øvingsfeltene disse mulighetene.

- Korte avstander mellom oss som tilretteleggere er avgjørende for suksess, sier både Johan S. Carho, stabssjef i Forsvarsbygg, og sjef for Alliert treningssenter, oberstløytnant Per Erik Bjørnstadbråten.

Øvingsfeltene står høyt på lista til de allierte

Stabssjef John S. Carho roser sine mannskaper på leveransene til Forsvaret. De får skryt av samarbeidspartneren Alliert treningssenter på at det leveres. Både briter, nederlendere og amerikanere er fornøyde med fasilitetene som de har tilgang på. Ikke minst de to store øvingsfeltene som ligger på Setermoen og Skjold med Mauken-Blåtind.

Forsvarsstaben, Forsvarets operative hovedkvarter, Alliert treningssenter, Hærstaben og Forsvarsbygg samhandler og klargjør de operative flatene for øving og trening.

«Compact Games»

De ulike fasilitetene og øvingsmulighetene i regionen har relativt korte avstander, og området omtales gjerne som «Compact Games».
Med flere nasjoner fra de allierte tilstede, er det viktig at alt er godt koordinert på forhånd. Da får utlendingene trent på både kaldt og vått klima, i samarbeid med alle hærens avdelinger og ikke minst systemtrening med Brigade Nord.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.