Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Ryddet 7 tonn marint avfall

Plastavfall skaper trøbbel for miljøet. I tillegg er det ikke vakkert å se på. De siste par ukene har strender på flere av Forsvarets områder i Oslofjorden blitt ryddet.

–Forrige uke ble det ryddet strender på Rauøy i Oslofjorden, og denne uka stod Mellomøya og Østøya i Horten,  samt Oddane fort i Nevlunghavn for tur. I tillegg vil Dypeklo og Oscarsborg bli ryddet seinere i år, uttaler miljørådgiver i Forsvarsbygg, Gry Støvind Hoell.

Dugnad og samarbeid i et felles krafttak for en renere Oslofjord
Gry forklarer:
–Dette er et prosjekt der Oslofjordens friluftsråd og Skjærgårdstjenesten har tatt kontakt med oss. De har etter godkjenning fra Forsvarsbygg, søkt og fått midler fra Miljødirektoratets tilskuddsordning til marint avfall i et stort prosjekt som heter «Krafttak for en renere Oslofjord». Her samarbeider de med mange ulike aktører forå gjennomføre effektive ryddeaksjoner på strender i Oslofjorden. Det som ryddes er herreløst marint avfall som skylles i land på strender rundt omkring, og med fokus på utilgjengelige steder og strender der det ikke allerede er lokale ryddeaksjoner.

Støttet operasjonen med kjøretøy, personell og logistikk
–Mange av strendene i prosjektet er uten veiforbindelse, men er greie å komme til med skjærgårdstjenestens båter. Deres bidrag er derfor viktig for at ryddingen skal kunne gjennomføres effektivt. Vi i Forsvarsbygg støtter med nødvendig logistikk og personell på våre områder. Vi er utrolig glade for dette samarbeidet som har gjort denne jobben gjennomførbar! Det vil komme ny søppel flytende i land i mange år fremover, men nå har vi fått tatt en grundig opprydding i søppel fra de mest avsidesliggende vikene, noe som letter arbeidet mye for kommende år! Dette er en viktig jobb, og det føles også svært meningsfullt når vi ser hvor store mengder vi får fjernet!


Utfordring som må løses både internasjonalt, nasjonalt og lokalt
–Det er ikke første gangen det har vært ryddedugnad på flere av våre strender. Marint avfall er en stor utfordring for hele samfunnet, og vi ser utfordringen langs hele kysten, utdyper miljørådgiveren.

–Utfordringen er stor og vedvarende. Stadig flyter det nytt marint avfall inn, det er store mengder isopor, plastkanner, plastflasker og tauverk blant annet, men innimellom er det rare funn, som i fjor da vi fant rundt 50 enslige sko på en av strendene på Rauøy. Enkelte strender er mer utsatt for marint avfall enn andre, dette har med vind og havstrømmer og om stranda vender ut mot åpent hav. Rauer ligger sånn sett veldig utsatt til med sin beliggenhet og sin lange og smale geografiske form.  

–Her driver det plast i land fra omtrent hele Norden, Shetland og kysten fra Skottland inn til øya, sier hun. Slike områder må ryddes regelmessig.

-Miljø og forvalteransvar er viktig for oss. Nettopp derfor er samarbeidet og initiativet fra Oslofjorden friluftsråd og Skjærgårdstjenesten så viktig, og jeg er glad vi i Forsvarsbygg er med på denne dugnaden, avslutter Hoell.

Stor takk til Oslofjordens friluftsråd, Skjærgårdstjenesten i Fredrikstad, Skjærgårdstjenesten i Hvaler, Sarpsborg og Halden, Skjærgårdstjenesten i Holmestrand, Skjærgårdstjenesten i Larvik, Horten Havnevesen, Miljødirektoratet, Viken Fylkeskommune, Miljøstiftelsen Elv og Hav/pelletspatruljen, Marin Omsorg/Steg for steg og Naturvernforbundet i Østfold for kjempeflott innsats! Sammen har vi klart å rydde rundt 7 tonn marint avfall!

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.