Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Samarbeid i Norden - hvordan bli bedre sammen?

Medlemslandene i Nordisk-baltisk Forsvarsbygg møttes i Oslo den 23. mai til arbeidsmøte om investeringsprosess og organisering av infrastrukturprosjekter.

Den sikkerhetspolitiske situasjonen gjør dette mer aktuelt enn noensinne. I tillegg er hele Norden nå samlet i NATO, etter at også Finland og Sverige har blitt medlemmer. Eiendom, bygg og anlegg er en viktig innsatsfaktor for forsvaret av Norden. Fordi en soldat trenger et klasserom, et kampfly trenger en base og en ubåt trenger en havn.

-Kjernen av NATO-samarbeidet er at vi er sterkere sammen. Samarbeidet i Nordisk-baltisk Forsvarsbygg er et godt eksempel på det.  Eiendom, bygg og anlegg er avgjørende når vi som nabier, venner og allierte sammen skal bidra inn i forsvaret av eget territorium og NATO, sier Thorbjørn Thoresen, direktør Forsvarsbygg.

Medlemslandene delte erfaringer og kunnskap

Avdelingsdirektør i Forsvarsbygg, Stine Fjærli Sjøthun, ønsket velkommen og holdt det innledende foredraget. Deretter orienterte Forsvarsdepartementet om hvordan Norge jobber med langtidsplanlegging av investeringer for å stryke nasjonal forsvarsevne og sikkerhet.

De ulike medlemslandene delte sine perspektiver, erfaringer og praksis på investeringsprosess og organisering av infrastrukturprosjekter. Tema som kom opp her var blant annet standardisering, hvordan redusere kost og tid i byggeprosjekter, hvordan man jobber for å oppnå en raskere planleggingsfase og refleksjoner rund hvilke funksjoner/tjenester utfører man selv, evnt outsourcer samt hvorfor.

Representanter fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland og Latvia deltok i møtet.

Bildetekst:
Presentatørene under arbeidsmøtet: Venstre, bak til front: Zigurds Greivulis, LAT, Ulf Håkansson, SWE, Henrik Sørensen, DEN. Høyre, bak til front: Trygve Ellingsberg, NOR, Stine F. Sjøthun, NOR, Heikki Savolainen, FIN, Peeter Karja, EST. 

 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.