Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Snart klart for Nordic Response 24

Nå i mars skal tusenvis av norske og allierte soldater trene sammen på å forsvare Norden. Forsvarsbygg gjør det mulig

​​​Den norske militærøvelsen Cold Response har lang historie og finner sted i Nord-Norge hvert annet år. Takket være NATO-utvidelsen med Finland og etter hvert Sverige, utvides årets øvelse til et Nordic Response. 
 
Mange forsvarsbyggere har allerede i lang tid jobbet intenst og godt for å få alt på plass til NATO-ruller inn, og skal sørge for at alt fungerer underveis. Under øvelsen får vi øvd på vårt oppdrag med på støtte Forsvaret og våre allierte i fred, krise og krig. Vi skal være en god vert og stå skulder til skulder med dem. De allierte soldatene trenger et sted å spise, bo, hvile og øve, flyet trenger et shelter og båten trenger en kai. Det er Forsvarsbyggs oppdrag.
 
 
Over 20 000 soldater deltar på øvelsen. Av disse vil cirka 10 000 være på land, og de vil være de mest synlige under øvelsen. Deltakerne kommer fra minst 14 land, men tallene kan endre seg etter hvert som vi nærmer oss øvingsstart. Starten på selve feltøvelsen er på Langneskaia i Alta i begynnelsen av mars: Da vil store mengder soldater og materiell bokstavelig talt komme i land på anlegget og kaia som Forsvarsbygg og våre folk har fått på plass. 
 

Slik blir øvelsen

 
 
Øvelsen får sitt tyngdepunkt i det nordlige Norge, Sverige og Finland samt i tilhørende luftrom og havområder. Særlig stor aktivitet blir det på sjøen med over 50 påmeldte ubåter, fregatter, korvetter, hangarskip og ulike amfibiefartøy.
 
I luften deltar over 100 kampfly, transportfly, maritime overvåkningsfly samt allierte CH43 Super Stallion, Merlin, Cobra og Osprey.
 
På bakken skal tusenvis av soldater forsvare og beskytte nordisk territorium med ulike artillerisystemer, stridsvogner, beltevogner og andre landfartøy.
 
 

Steadfast Defender

Nordic Response 2024 er en naturlig del og forlengelse av den rekordstore NATO-øvelsen Steadfast Defender med til sammen 90 000 deltakere. I tillegg til Norden, finner Steadfast Defender også sted i beltet Tyskland–Polen–Baltikum vinteren 2024.
 
Nordic Response er også tett integrert med den britisk-ledede marineøvelsen Joint Warrior, som utspiller seg i havet mellom Skottland, Norge og Island i slutten av februar.
 

Hvor og når

 
Hoveddelen av øvingsvirksomheten til Nordic Response finner sted i det nordlige Norden fra 3. til 14. mars 2024. I Norge blir det mest aktivitet fra Bjerkvik og indre Troms og videre nordøstover til Alta og Midt-Finnmark. I tillegg blir det stor aktivitet i sjøområdene utenfor Troms og Finnmark. 
 
Gjennom vinteren blir det også utbredt alliert militær tilstedeværelse i Nord-Norge, med trening, forberedelser og diverse alliert øvingsvirksomhet. Dette gjøres for at allierte styrker skal være best mulig forberedt til å trene i nordiske vinterforhold.​

Kilde til del av teksten og foto soldater: www.forsvaret.no 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.