Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Storstilt ryddeaksjon i strandsonen

Torsdag 9. mai gjennomfører Sjøforsvaret og Forsvarsbygg en felles aksjon for å rydde marint avfall i Bergensområdet.

​180 personer fra Sjøforsvaret og Forsvarsbygg drar torsdag til en felles aksjon for å rydde marint avfall som gjennom årene har samlet seg opp i store mengder i våre strandområder. Områdene som skal ryddes er formelt eid og forvaltet av Forsvarsbygg, men er åpne og ofte benyttede friluftsområder.


– Forsvarets avdelinger ved Sjøforsvarets Hovedbase Haakonsvern skal torsdag bistå i gjennomføringen av årets strandryddedag. Herfra vil vi delta med rundt 180 mannskaper og et antall mindre fartøy. Innsatsen mot forsøpling av marint avfall er svært viktig, og et problem vi tar på alvor, sier sjef for Sjøforsvarets Hovedbase Haakonsvern, kommandør Svein Erik Kvalvaag. 

"Eierløst" avfall
Avfallet i aksjonsområdet er "eierløst", hvor mye har drevet inn fra Nordsjøen, mens noe av forsøplingen er lokal.
– Forsvaret har fokus på miljøvern, og skal i størst mulig grad ta hensyn til miljø innenfor alle deler av vår virksomhet. Det er da både naturlig og riktig at Forsvaret deltar i denne aksjonen ved å rydde våre egne strandområder. Aksjonen er i tillegg en fin anledning til å sette miljøvern på dagsorden i våre egne militære organisasjoner, fortsetter Kvalvaag.

2,3 tonn i fjor
Det er andre gang Sjøforsvaret og Forsvarsbygg arrangerer sin egen ryddeaksjon i Bergensområdet.
– Marint avfall har i det siste vist seg å være et alvorlig problem vi må ta på alvor. I fjor bistod vi med 90 kvinner og menn. Da samlet vi inn 2,3 tonn med marint avfall. Selv om styrken i år er over doblet, håper vi at folk har tatt lærdom av fjoråret, slik at vi i år forhåpentligvis finner noe mindre marint avfall i år, sier Kvalvaag.

– Stor symbolsk betydning
Bergen og Omland Friluftsråd bidrar med rådgivning og stiller med ryddeutstyr i forbindelse med aksjonen. Det er gjort avtaler med BIR og Norsk Gjenvinning for innlevering av avfallet.
– Som en stolt sjønasjon er det godt å vite at vi har med oss Forsvaret i målet om et plastfritt hav. At de stiller sine mannskaper tilgjengelig og tar et slikt samfunnsansvar viser handlekraft og er av stor symbolsk betydning, sier Gudrun Fatland, prosjektleder hos Bergen og Omland friluftsråd.

Fakta:
- Ryddeområder: Korsnes, Wallemsviken, Visterøy/Buarøy, Skarvøy, Pariserholmen, De Naue(Øpso), Prestholmen, Haakonsvern og Hetleviksstraumen.
- Avfallet blir nøye sortert og levert til renovasjonsselskaper.
- Fjorårets aksjon resulterte i 2,3 tonn marint avfall. Da deltok 90 representanter fra Sjøforsvaret og Forsvarsbygg. 

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.