Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Tilbakeføringen av Hjerkinn skytefelt: —Nå ser vi målet

Norgeshistoriens største naturrestaurering er ved sluttstreken, vi starter nå årets ryddesesong og det vil være hektisk aktivitet på Hjerkinn hele sommeren, uttaler totalprosjektleder Pål Skovli Henriksen.

—Dette har siden starten i 2006 vært et helt unikt miljøprosjekt, og også i år vil soldater gå manngard i høyfjellet, samt at resterende veger, bygg og anlegg fjernes. Covid-19 og strenge smittevernhensyn, samt enorme snømengder i fjellet, utfordrer årets eksplosivryddeaktivitet, men på bygg og anleggssida vil det være tilnærmet normal drift, sier han.

Takk for lånet, Dovrefjell

—Vi sikrer gjennom prosjektet unike naturverdier i indrefileten av norsk fjellnatur og er stolte av at det tidligere skytefeltet nå er en del av nasjonalparken. Etter forsvarssektorens tilstedeværelse på fjellet i nesten 100 år, er det på sin plass å si takk for lånet Dovrefjell, sier Henriksen.

Tett samarbeid med Forsvaret avgjørende for å løse oppdraget
—15 000 vernepliktige soldater fra Forsvaret har så langt siden oppstarten i 2006 gått manngard, identifisert blindgjengere, plukket metallrester og søppel. Det er imponerende! Våre menn og kvinner i uniform fortjener den største takken når vi nå ser mållinja, uttaler Henriksen.

Han fortsetter:

 —Hele 4666 blindgjengere større enn 20 mm, er fjernet. Samtidig er 430 kubikk med treavfall tatt ut. Det er fjernet 540 tonn med metallskap, og veger og anlegg er fjernet på et areal tilsvarende 5 200 dekar.

 —I tillegg er  47 000 vierplanter plantet ut, og 100 dekar er tilsådd med stedegent Hjerkinn-frø.

—Fremdriften når vi går inn på oppløpssiden er svært god, vi er veldig fornøyd med samarbeidet vi har med våre entreprenører, rådgivere, Forsvaret, Norsk institutt for naturforskning (NINA) og alle andre som bidrar, avslutter Henriksen.

Last ned det helt ferske nyhetsbrevet her

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.