Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Forskningsmiljøet på Kjeller

Kjeller og kunnskapsbyen Lillestrøm har sterke fagmiljøer med fortrinn innen forskning, teknologi, life science og avansert logistikk. De etablerte fagmiljøene og den attraktive beliggenheten gjør Kjeller til et utpekt område for arbeidsplassintensive virksomheter.

Legemiddel fra Kjeller forlenger livet til kreftpasienter

Takket være forskning og teknologiutvikling på Kjeller, kan menn med prostatakreft leve lenger. Det er en av mange internasjonale suksesshistorier som startet i Forskningsparken på Kjeller. 


Fant opp nytt legemiddel

Under sitt arbeid med doktorgradsavhandlingen sin i 1993, fikk Roy H. Larsen en idé. Han ville bruke sin forskning i kjernefysikk til å gi pasienter med prostatakreft et lengre og mindre smertefullt liv. Larsen introduserte ideen om såkalte radioisotoper for sin veileder. Hans professor og overlege Øyvind S. Bruland tente umiddelbart på ideen. 


Søkte Institutt for Energiteknikk på Kjeller om hjelp

Med felles tro på prosjektet, startet de selskapet Alqeta. Men nødvendig testing og produksjon av et radioaktivt legemiddel stiller svært høye krav til kompetanse og utstyr. I 1997 kontaktet de derfor Institutt for Energiteknikk (IFE) på Kjeller for å få hjelp. IFE hadde allerede opparbeidet seg 60 års relevant erfaring på feltet. Men skulle IFE lykkes med dette oppdraget, ville det kreve en betydelig satsning og spesialisering. 


Fra Kjeller til internasjonal suksess

IFE svarte med å etablere et eget farmasøytisk miljø, og den kliniske studien begynte i 2001. Resultatet var en internasjonal suksess: Legemiddelet Xofigo produseres på Kjeller og selges av legemiddelselskapet Bayer internasjonalt. Behandlingen gir bedre livskvalitet og forlenger livet til tusenvis av kreftpasienter i hele verden.


100 arbeidsplasser


I dag har Institutt for Energiteknikk 100 arbeidsplasser relatert til farmasøytindustrien, og Kjeller huser et av Norges største forskning-, innovasjons- og teknologimiljøer og utvikler teknologi i verdensklasse.

Les flere eksempler på innvoasjon og forskning

 

 

Image "Xofigo legemiddel.png" without description

Legemiddelet Xofigo produseres på Kjeller og selges internasjonalt av legemiddelselskapet Bayer. Behandlingen lindrer og forlenger livet til tusenvis av pasienter med prostatakreft.

Lokalisering

Fakta om forskning og utvikling

  • Kjeller huser et av Norges største forskning-, innovasjons- og teknologimiljøer 
  • Her utvikles ny teknologi i verdensklasse
  • Forskningsparken Kjeller består av om lag 40 virksomheter 
  • Her er bla. Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Institutt for Energiteknikk (IFE), Norsk institutt for luftforskning (NILU), Universitetssenteret på Kjeller (UNIK), NORSAR, Kongsberg Aerospace & Defence, Justervesenet og Akershus Energipark og Høgskolen i Oslo og Akershus 
  • Fagmiljøene tiltrekker seg svært kompetent og attraktiv arbeidskraft og er en bærebjelke i utviklingen av regionen

 

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.