Fredrikstad: Fredet kaserne forvandels til skolebygg
Bakgrunn
Den fredete Infanterikasernen fra 1787 på torget i Gamlebyen var i bruk som kaserne helt til Forsvaret flyttet ut i 2002. Siden da har lokalene vært leid ut til sivil bruk, i flere år til Fredrikstad Internasjonale Skole (FRIS). Skolen, med ca. 650 elever, trengte etter hvert bedre plass og mer funksjonelle lokaler. Forsvarsbygg laget derfor i 2013 en mulighetsstudie for å vise at bygningen kunne rehabiliteres for å tilpasses skolens behov på en fremtidsrettet måte.
Om Infanterikasernen
Infanterikasernen ble oppført i 1783-87 etter tegninger av Hans Christopher Gedde. Den er bygget i to etasjer med full kjeller og loft. Bygningens grunnflate er 1577 m2 og totalarealet er 5604 m2 bto. Det er et stort gårdsrom med mur mot omliggende gater. I gårdsrommet er det også en uthusbygning liggende inntil muren. Bygningen er fredet etter kulturminneloven, og vurderes som en av hovedverkene i Norge innen «Københavner-klassisismen».
MulighetsstudieStudien viste at skolen kunne få meget gode og særpregete lokaler i Infanterikasernen, med fleksibilitet for fremtidige behov. Potensialet er også stort for sambruk med nærliggende bygninger, som Tøyhuset. Vi tror at en skole som FRIS stimuleres av å ligge midt i Gamlebyen i et levende bymiljø, med boliger, forretninger, kafeer og andre virksomheter. Nærhet til Fredrikstad museum i Tøyhuset, gir samarbeidsmuligheter rundt «den kulturelle skolesekken» med tanke på blant annet kultur-, tradisjons- og historieforståelse.
Kulturminnehensyn
I en fredet bygning må det arbeides på «bygningens premisser». Studien viste at det er forenlig med tilpasning til nye krav. De gamle kasernerommene kan bli gode undervisnings- og arbeidsrom. Opprinnelig midtkorridor gir god kommunikasjon internt, og nyere delevegger og himlinger kan fjernes for å gi mer lys og luft. Opprinnelige arker i takflaten kan gjenoppføres og derved gi mye lys og utsyn til loftsarealene.
God planløsning
En forutsetning for god tilpasning er at planløsningen er oversiktlig, hensiktsmessig og fleksibel. Det er ivaretatt med enkle tilpasninger i den opprinnelige strukturen i form av sentralt plassert heis, toalettkjerne og møteplasser. Loftsarealene har fått helt ny planløsning, med åpne og luftige klasserom.
Universell tilgjengelighet
Ny heiskjerne er vist fra kjeller til loft, med ny hovedinngang i kjeller med adkomst via ny rampe og amfi fra bakgård. Nye HC-WC etableres i hver etasje.
Ny infrastruktur
Brannsikkerhet, ventilasjon, varme og toaletter er fornyet i forslaget, opp til dagens standard.
Ny bruk av bakgård
Den store bakgården har potensial til å bli en møteplass og en kulturarena. Nytt amfi er foreslått som integrert del av inngangspartiet.
Bilder
Infanterikasernen - fasade mot torget.
Opprinnelig fasade- og snittegning.
Trapperom.
Kjellerrom med grue.
Opprinnelig plantegning.
Ny plan kjeller.
Interiørstudie ny 3 etg.
Ny resepsjon i kjeller.
Bakgården.
Nytt amfi.
Publisert: fredag 2. desember 2016 Sist endret: fredag 24. mars 2017