Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Forsvarets ledelsesbygg på Akershus festning

Prosjektet innebærer rehabilitering og ny bruk av tre bygg fra 1800-tallet samt ett nybygg og sammenbinding mellom dem. Utfordringen var å utvikle effektive og moderne kontorarealer på historisk grunn. Totalt 560 arbeidsplasser og 17.200 kvadratmeter BTA er rehabilitert og bygget nytt i et av Norges viktigste kulturmiljøer.

Nytt liv på historisk grunn
700 år etter at Håkon Magnussen fikk bygget festningen til forsvar av Norge, vedtok Stortinget i 2002 at Forsvarets øverste strategiske ledelse igjen skulle huses på Akershus festningsområde. En gammel verkstedsgård og et skolebygg fra midten av 1850-tallet er omformet til ett høyteknologisk kontorbygg for Forsvarsdepartementet og Forsvarets øverste ledelse.


Utvikling og vern
De strenge vernerestriksjonene har krevd at nybygget ble tilpasset til den gamle bygningsmassen. Det er hovedsakelig løst ved å fullføre kvartalsstrukturen som de opprinnelige arkitektene Schirmer og von Hanno utarbeidet på midten av 1800-tallet, og de massive teglkledde veggene på nybygget reflekterer den øvrig bygningsmassen på Akershus festning. Samtidig er ledelsesbygget en tydelig faktor i et moderne bybilde sett fra Operaen og den nye bydelen som reiser seg i Bjørvika.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.