Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

GK premierer Norges mest energieffektive bygg

Forsvarets logistikkorganisasjons (FLO) nye administrasjonsbygg på Haakonsvern er tildelt pris for Norges mest energieffektive kontorbygg i drift.

I følge rapport fra ZEB brukte bygget kun 16,7 kWh/m2 det første fulle driftsåret. Visund, som administrasjonsbygget heter, er på 2200 m2 og rommer kontorer og arkiv, samt noen tekjøkken og garderobe.

– Det har gått fem år siden vi selv fikk en utmerkelse for Miljøhuset GK. Da brukte vi 67 kWh/m2/år og var best i klassen. Vi har siden da kommet ned til 66, men 16,7 som Visund greier er imponerende, sier Bjørn-Osvald Skandsen som er markedsdirektør i GK. - Det er med stor glede vi kan gi prisen videre til Forsvarsbygg, og vi ønsker å se mange tilsvarende prosjekter fremover. 

Flere smarte løsninger

– Vi har kun brukt hyllevarer i prosjektet, sier Veidekkes prosjekteringsleder Bjarte Hårkalu som har vært sentral i prosjektet fra deres side i tre år. Dette har fungert veldig bra og vi er godt fornøyde med resultatet.

Foruten at bygningskroppen er svært tett har det blitt gjort noen smarte grep:

  • Behovsstyrt ventilasjon og lysstyring med høy grad av automatisering
  • Ventilasjonsaggregater er plassert men hensyn på å redusere føringsveier, «kortreist luft»
  • Forvarming av tappevann
  • Vaskemaskiner får tilført forvarmet vann
  • Overskuddsproduksjon fra solcelleanlegget brukes av nabobyggene
  • Todelte utvendige persienner (slipper inn lys øverst, men blokkerer innstråling forøvrig)

 Bygget er også utrustet med solceller på taket.

– Økonomisk sett har vi holdt oss på et fornuftig nivå, sier Arild Lunde i Forsvarsbygg som har vært prosjektleder og en av ildsjelene bak bygget. Vi har estimert en merkostnad, inklusive solceller, på cirka 2300 kr/m2 i forhold til TEK10-krav.

Visum driver seg selv med moderne SD-anlegg

Bygget har et moderne SD-anlegg som kan overvåke og styre det aller meste av teknikk i bygget.

– Driftsfolkene er fornøyde. Vi har full oversikt over driftstilstandene til teknikken og ser temperatur og lufttilførsel i hvert rom, sier Lunde. - Nå som anlegget er innkjørt driver det seg nesten selv. Vi har generelt svært få problemer, fortsetter Lunde.

Ville valgt LED neste gang

Bygget var designet til å ha en innetemperatur på 21 grader hele året. Dette har de ikke holdt seg til.

– Vi skjønte raskt at 21 grader ble for kaldt, sier Lunde. I dag har vi temperaturer på 22,5-23 grader, noe de ansatte er mer fornøyde med, sier Lunde.

Forsvarsbygg anslår at denne temperaturøkningen har kostet cirka 2 kWh/m2 pr. år. De har også brukt mer energi på lys en opprinnelig tenkt.

– Det var en brytingstid da bygget ble prosjektert. LED var kommet, men var fremdeles i dyreste laget. Vi ser at det går mye energi til lys, mer enn vi hadde beregnet. Vi kunne spart mye med LED, sier Lunde.

Linda Løtvedt Aas som er prosjektleder i Forsvarsbygg har overtatt ansvar for Visund i dag. Hun sier det var et bevisst valgt fra Forsvarsbygg å velge totalentreprise.

– Vi valgte totalentreprise for å dra nytte av kompetansen hos ledende entreprenører. Samarbeidet med Veidekke og GK har fungert meget bra hele veien – også i prøvedriftsperioden, sier Løtvedt Aas.

Hun fortsetter, – Med Visund har vi bevist at det er mulig å bygge energieffektive bygg i Bergens-området innenfor en akseptabel kostnadsramme. Jeg regner med at vi vil se til erfaringene med Visund i mange av de kommende prosjektene vi skal i gang med. Dette prosjektet og dette bygget er vi veldig fornøyde med, avslutter Løtvedt Aas.

Haakonsvern

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.