Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Christian 6’s speilmonogram har blitt nytt

På Vardøhus Festning er Speilmonogrammet satt i stand med bladgull og «ny» farge!

Det originale, kronede monogrammet har prydet portgangen siden den ble oppført i 1738, men har i lang tid hatt sterkt behov for restaurering. Det lille, men spennende, prosjektet har bidratt til faglig utveksling og stort engasjement i lokalsamfunnet i Vardø.

Det er vår Roberta Havran, seniorrådgiver i kulturminne, som har hatt det antikvariske ansvaret og har fått bistand fra landets største ekspert i heraldikk, oberst Jan Eide, rådgiver for Forsvaret og kongehuset.

Hvorfor er fargesettingen endret til rødt?

Gjennomgang av arkivdokumenter og Odenburgske heraldikktradisjoner viste at fargesettingen opprinnelig var en annen, uten spor av blått! Et dokument datert 1749 beskriver monogrammet slikt: «…over Porten Kongens Navn og Crone som med zinober er Anstrøgen og forgylt». Fargen zinober, også kalt vermillion, er en fantastisk rødoransje farge.

Problemet er at fargen har inneholdt svært giftige mineraler som kvikksølv og svovel. Dette er løst med at fargene fra Oldenburg-slektens våpenskjold har blitt «oversatt» til dagens fargekoder – fremstilt av moderne, ufarlige og stabile pigmenter.

Et håndverk med lange tradisjoner

De valgte fargepigmenter forteller en historie av tradisjoner: Foruten den nye bunnfargen i rødt (sinober) er det også brukt purpur i vulsten til kronen malt med ultramarin og krapplakk med zinkhvit, rubinene er malt i engelsk rødt blandet med zinkhvitt, smaragdene i koboltblått tilsatt zinkhvitt mens kronen og selve monogrammet er utført med 23,5 karat bladgull!  Fordi monogrammet er svært utsatt for vær og vind er fargene brukket med tørrpigmenter og alkydforsterket linoljemaling.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.