Oscarsborg festningsløype

Bli kjent med Oscarsborg, dens særegne arkitektur og historie gjennom flere århundrer.

Du kommer også til dette kartet via QR-koder som du scanner med mobiltelefonen din ute på festningen. 

Oscarsborg festning forvaltes av Forsvarsbygg.

God fornøyelse!

Østre strandbatteri

Utsikt fra innsiden av en steinstruktur med en stor svart kanon som peker mot et grønt område, vann og en åsside med hus og trær.

Dette er Østre strandbatteri - kanonbatteriet som skulle bevokte seilleden på østsiden av Kaholmene.

Kanonbatteriet fra 1848 har til sammen 10 kasematter, (bombesikkert rom), for oppstilling av kanoner.

Ved en krigssituasjon skulle kanonene bli hentet fra andre steder på festningen, og stilt opp her.

Kanoner vokter festningen

Når du går inn i tunnelen vil du se 4 kanoner som står i kasematter i den nordlige delen av anlegget. Bak kasemattene ligger et geværgalleri.

Kasematter til venstre og geværgalleri til høyre. Du ser de firkantede åpningene i muren - her skulle geværene plasseres.

Tunnelen er åpen for publikum og fortsetter videre opp til hovedfortet.

Siste skanse.

Østre strandbatteri og tunnelen var siste skanse i forsvaret av hovedfortet. Mulighetene til å forsvare seg i geværgalleriet og nisjene opp mot hovedfortet var begrenset. Gangen er buet for å gjøre det vanskeligere for fienden. Nisjene gir likevel minimalt med beskyttelse, og soldatene som ble stasjonert her var nok klar over sin situasjon.

Startpunkt for vandreteater

Fra "Oscarsborg i kamp". Kommandant Birger Eriksen og hans adjutant.

Østre strandbatteri er startpunktet for vandreteateret «Oscarsborg i kamp» som spilles hver sommer. Vandreteateret tar deg med gjennom festningens underjordiske ganger og lar deg gjenoppleve 9. april 1940, da det tyske krigsskipet Blücher ble senket på vei inn Oslofjorden. Vi anbefaler opplevelsen som spilles 5 -16.07 med Gard Øyen i hovedrollen.

Hovedfortet og borggården

Utendørs arrangement i borggården med scene, lys- og lydutstyr, og et stort publikum foran scenen.

Hovedfortet med borggården - der gammel og ny tid møtes.

Borggården har en spesiell akustikk,og er en fantastisk arena for operaer, konserter, forestillinger og arrangementer. Hvert år spilles det operaforestillinger her i Borggården i regi av «OscarsborgOperaen»:

Fra operaforestillingen Elskovsdrikken i 2013
Fra forestillingen Pagliacci i 2011

Samarbeid med eksterne aktører er viktig

Et av Forsvarsbygg nasjonale festningsverks oppdrag er å tilrettelegge for ny bruk i samarbeid med eksterne aktører. Oscarsborg festning er valgt til et av Akershus fylkes «kulturfyrtårn», og det skapes ny aktivitet på hele festningsområdet.

I hovedfortet finner du Oscarsborg festningsmuseum.

I tillegg er det flotte selskaps- og restaurantlokale, som også kan leies gjennom hotellet på Oscarsborg.

Festningen og hovedfortet - litt historie

Hovedfortet ble bygget i årene 1849-56, og Oscarsborg ble regnet som Nord-Europas mest moderne festning da den var ny. Hovedfortet skulle huse soldater og befal.

Festningen sto ferdig i 1853 og navnet ble gitt i forbindelse med kong Oscar Is besøk den 23. august 1855.

I kamp kun èn gang

Historisk foto: Bombingen av Oscarborg. Bildet er tatt fra Drøbaksiden. Røyken ligger over festningen

Den eneste gangen festningen har vært i kamp var 9. april 1940 da tyskerne angrep Norge. I timesvis ble festningen og hovedfortet bombet av tyske fly.

Taket på hovedfortet ble truffet, men ellers kom festningen relativt uskadet fra bombingen.

Motiv fra Festningsmuseet.

Sporene etter bombingen er fremdeles synlige. Kan du se de?

Ingen drepte eller skadede Heldigvis ble ingen av festningens besetning drept eller skadet under angrepet. De gjemte seg i de gamle underjordiske gangene under festningen.

Godt vedlikeholdt

I 2012-14 ble hovedfortet restaurert utvendig, inkludert taket som ble ødelagt under angrepet på festningen 9. april.

 

Undersjøisk jeté

Gameldags seilskip med flere master og seil, som navigerer gjennom rolige farvann nær steinete kyster.

Jetéen; en 1500 meter lang mur under vannet, laget for å stoppe store skip.

Fra denne strandkanten kan man se utover sjøen og forestille seg jetéen. Ca 400 meter ut i fjorden ligger den lange undersjøiske muren. Muren ligger under vann, så du kan ikke se den, bare forestille deg den.

Del av forsvarsverket

Jetéen er en del av Oscarsborg festning, og skulle hindre store båter å seile inn sundet mot Håøya, på østsiden av festningen. Jetéen strekker seg fra Hurum via Småskjær til Søndre Kaholmen.

Massiv

Jetéen sett fra Hurumlandet

Den undersjøiske muren ble bygget i årene 1874-79 og er ca. 1 500 meter lang og opptil 25 meter høy. Øverst er den ca. 4 meter bred. Fyllmassene, som stort sett består av steinblokker med opptil ett tonns vekt, utgjør ca. 315.000 m3. Steinene ble fraktet på lektere fra Røyken. Byggingen tok fire år.

Liten åpning så småbåter kan passere

I dag har jetéen en liten åpning ved Hurumlandet, og en åpning syd for Søndre Kaholmen der småbåter kan passere.

Jetéen er godt merket på kart. Likevel er det desverre mange lystbåter som går på grunn.

Vestre kranbrygge og Håøya

Luftfoto av en gruppe øyer med en stor øy i forgrunnen som har en historisk bygning, omgitt av vann og mindre øyer.

Vestre kranbrygge - kai for ammunisjon

Vestre kranbrygge ble bygget i 1862 for å ta i land ammunisjon. Herfra ble ammunisjonen fraktet gjennom en tunnel (vestre strandbatteri) til Hovedbatteriets underjordiske magasiner. Bryggen er festningens eneste dypvannskai og brukes til større båter, og frakt for større ting.(Logistikk).

Fra april til september legger Osloferger til kai her. Det er Ruters avganger L22 og L23 fra Aker Brygge.

Håøya - har anlegg som tilhører Oscarsborg festning

Rett over fjorden ligger den store øya Håøya. På Håøya er det flere anlegg som også er del av Oscarsborg festning. Blant annet to store kanonbatterier, Nedre toppbatteri og Haubitzbatteriet, som begge ble bygget i 1890-årene.

Tragisk hendelse på Håøya

Vinteren 1942 ble Håøya åsted for to henrettelser, hvor til sammen seks ungdommer ble skutt av tyskerne etter å ha blitt dømt til døden på Akershus festning i Oslo. Deres «forbrytelse» var at de hadde forsøkt å flykte fra det okkuperte Norge til England. Henrettelsene skulle foregå i all hemmelighet, men tilfeldigheter gjorde at det hele kom for en dag etter krigen.

På Norges frigjøringsdag 8. mai arrangeres det hvert år en verdig og stemningsfull markering på dette stedet.

Vedlikeholdte sjømurer

På begge sider av vestre kranbrygge er det mange flotte murer langs sjøen.

Gjennom årene er mange av murene ødelagt av sjøen. Når sjøen står hardt på så skylles fyllmassene ut og steiner faller ned i vannet. Murene er bygget i seilskutetiden, og dagens cruisetrafikk til/fra Oslo sliter de gamle murene. Forsvarsbygg nasjonale festningsverk har i de senere årene utbedret de mest kritiske partiene.

 

Fortsplassen

Du står nå på fortsplassen.

Fortsplassen ble opprinnelig benyttet til oppstilling og drill av soldater. I dag brukes fortsplassen blant annet som konsertarena og servering ved spesielle anledninger. Tidligere ble det også arrangert fyrverkerikonserter her.

Statue av kommandant oberst Birger Eriksen.

Ved det tyske overfallet på Norge natt til 9. april 1940 skrev kommandanten og Oscarsborg festning seg inn i nasjonens historie.

Kommandant Birger Eriksen

Skapte forsinkelse - kongefamilien rakk å flykte.

Ved å ta opp kampen da tyskerne angrep Norge tidlig på morgenen 9. april 1940, ble det skapt en forsinkelse som gjorde det mulig for kongefamilien, Stortinget og regjeringen å flykte til London.

I timevis ble Oscarsborg festning bombet av tyske fly.

Minneplakett

Her på fortsplassen ser du også minnesplaketten som hedrer falne kystartillerister under andre verdenskrig.

Opplev mer av historien i Festningsmuseet.

Du kan oppleve mer om den dramatiske natten i 1940 og festningens øvrige historie i Festningsmuseet, inne i Hovedfortet.

Hovedbatteriet og angrepet på Norge – 9. april 1940

Luftfoto av kystlandskap med flere øyer, en stor rund struktur på den sentrale øya, og en båt som lager krusninger i vannet.

Du står nå ved festningens hovedbatteri.

Dette er kanonene som åpnet ild mot det tyske krigsskipet Blücher, som kom inn Oslofjorden om natten 9. april 1940. De to kanonene som traff Blücher kalles Aron og Moses. Paradoksalt nok ble fienden jaget på flukt av tyske kanoner med jødiske navn.

9. april 1940.

Kommandant Birger Eriksen på Oscarsborg festning fikk tidlig om morgenen 9. april 1940 vite at krigsskip var på vei inn i Oslofjorden.

Blücher nærmet seg Drøbaksundet, og kommandanten ga ordre om å skyte.

Kl 04.21 smalt det to skudd fra hovedbatteriet. Begge skuddene var fulltreffere. Like etterpå åpnet kanonene ild igjen. Det andre skuddet traff en flyhangar på Blücher, og fly med bensin i tankene tok fyr. Blücher fløt videre, og ble så truffet av to torpedoer fra torpedobatteriet. Torpedoene gikk inn i skipssiden, og førte til at maskinene stoppet opp og vann begynte å fosse inn.. Blücher fløt videre og sank utenfor Askholmen kl 06.22.

Kong Haakon VII og regjeringen rakk å flykte

Kong Haakon VII av Norge

Etter at Blücher sank, trakk de andre tyske skipene seg tilbake. Tyskland landsatte sine tropper lengre sør og lot dem rykke fram til Oslo, via land. På grunn av utsettelsen av angrepet på Norge, rakk kongen og regjeringen å flykte.

Kongen

Vakttårnet på «Kongen» var Oscarsborg festnings utkikkspost og flaggpost.

Den første utkikksposten var en primitiv treplattform på pæler. Her overvåket soldatene skipstrafikken i Oslofjorden, og sørget for at det norske flagget ble vist frem på øyas høyeste punkt.

Flaggtårnet holdt stand

Her vaiet det norske flagget også 9. april 1940. Selv om flaggtårnet var et prestisjefylt mål, holdt det stand og fortsatte stolt å fremvise det norske flagget. Synes du masten er litt tykk? Det er fordi det er elektronikk på innsiden, bla til internett mm.

Kongelunden

Du står nå i Kongelunden.

Stedet har fått navn fordi så mange av norges konger har besøkt stedet. Du kan se signaturen til fire konger risset inn på steiner.

Oscarsborg festning var i det vesentlige ferdigstilt i 1855. Under Kong Oscar Is besøk den 23. august samme år fikk Oscarsborg sitt navn. I Kongelunden finner vi navnetrekkene til andre konger som har besøkt festningen, blant annet kong Oscar II, Haakon VII, Olav V og Harald V.

Kommandantboligen

Malerisk hus med rødt tak, omgitt av frodig grøntområder og en steinvei som leder opp til huset.

Kommandantboligen troner på høyden.

Du står nå ved kommandantboligen, som trolig ble oppført omkring 1855. Boligen troner på høyden med overblikk over festningen, og sier noe om den posisjonen kommandanten hadde.

Nye skikker og nye idealer.

Kommandantene var gjennom bakgrunn, utdannelse og arbeid dannede kulturpersonligheter. De var, i tillegg til å ha offisersutdanning, ofte trenet i tegning, maling, dans og musikk. Kommandantene brakte ofte nye skikker og idealer til de lokalsamfunn hvor de ble utplassert. Og de var ofte dominerende skikkelser i det sosiale liv.

Kommandantboligen i dag.

I dag er den ærverdige bygningen benyttet som Forsvarets Hus som åpnet mai 2012. Her presenteres informasjon om dagens forsvar ved en omfattende bildeutstilling fra alle forsvarsgrener.

Den våte grav

Blücher på vannet med flere mindre båter ved siden av, utstyrt med kanontårn og antenner.

Mot nord, øst for Håøya ser du de lave Askholmene. Her ligger vraket av den tyske krysseren Blücher.

Blücher ble senket i forbindelse med det tyske angrepet på Norge om morgenen 9. april 1940. Blücher ble truffet av to torpedoer og begge maskiner stoppet.. Skipet sank kl 06.22.

NTBs krigsarkiv, Riksarkivet

Mellom 500 og 1000 tyske offiserer og soldater omkom i det kalde og etter hvert brennende vannet. Men mange svømte også i land på Askholmene og på landsiden. Rundt 1400 tyskere overlevde Blüchers undergang.

Minner i form av oljeutslipp.

Tyskerne reiste et minnesmerke over sine falne på Askholmene, men dette ble revet våren 1945 av en amerikansk major. Minner om skipet kommer stadig opp til overflaten i form av oljeutslipp.

Torpedobatteriet

Industrielt rom med ulike maskiner og utstyr, inkludert rør i taket og en stor sylinder i midten.

Torpedoene som senket Blücher

Du står nå utenfor Torpedobatteriet. Det var herfra torpedoene som til slutt senket den tyske krysseren Blücher, ble avfyrt 9. april 1940.

Blücher ble først truffet av kanoner fra hovedbatteriet på festningen, som satte skipet i brann. Deretter ble to torpedoer avfyrt fra Torpedobatteriet, og Blücher ble truffet i skipssiden. Begge maskinene sluttet å fungere og vann fosset inn. Blücher fløt sakte videre og sank utenfor Askholmen kl 06.22 samme dag.

NTBs krigsarkiv, Riksarkivet

Nytt liv på historisk grunn - museum

Torpedobatteriet ble nedlagt i 1993 og er i dag et museum. Batteriet sto opprinnelig ferdig i 1900, og har vært bygget om flere ganger. Etter 2. verdenskrig ble batteriet oppgradert til den høyeste NATO-klassen grunnet tiltagende frykt for atomangrep.

Guidede turer.

Oscarsborg Festningsmuseum tilbyr guidede turer inn i batteriet. Et besøk i torpedobatteriet gir en spennende innføring i en av de mest «hemmelige» delene av Oscarsborg festning post@oscarsborgmuseum.no