Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Museum og omvisning

I museet fremstilles festningens historie fra åpningen i 1910 fram til i dag, med spesielt fokus på kampene i 1940.

Museet ligger i det som er en tilnærmet kopi av depotbygningen fra 1917. Okkupasjonsmakten brente alle bygninger på festningen etter kampene i 1940. Dagens museumsbygg ble reist av elever ved tømmerlinjen på Stjørdal videregående skole under restaureringssarbeidene på 80-tallet.

I museet presenteres hele festningens historie, fra byggingen i 1908-1910, via nøytralitetsvakta under 1. verdenskrig, nedleggelsen som aktivt forsvarsanlegg på 1920-tallet, til kampene i 1940 og gjenoppbyggingen på 1980-tallet.

Museet har opplysningsskilt med forklaring til de fleste utstilte objekter. Noen flerspråklige skilt finnes inne i tunnelene.

Det er også en bygning vis a vis museet som inneholder en utstilling av kanoner.

Museet på festningen er en viktig del av et besøk, og har åpent for besøkende utvalgte dager i løpet av sesongen, eller som del av organiserte omvisninger.

Omvisninger

På Hegra festning kan vi tilby omvisninger med våre kunnskapsrike guider. De forteller levende om festningens historie og tar dere med på en omvisning på anlegget.

Ellers skjer omvisninger på forespørsel, og kan tilpasses større og mindre grupper, gjerne i forbindelse med et måltid på kafeen.

For omvisninger og guidede turer, ta kontakt med Hegra festnings venner på tlf. 46635844 eller epost: hegrafestning1940@gmail.com

 

Fant du det du lette etter?

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.