Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Historisk dag på Haakonsvern

Det ble skrevet historie da nytt militært treningsanlegg ble åpnet på Haakonsvern onsdag. - Dette er ikke noe Elexia eller en spa, dette er et militært treningsanlegg (MTA), sier adm.dir. i Forsvarsbygg, Frode Sjursen.

Se bildene fra åpningen under artikkelen! Bildekarusellen over viser noen av prosjektets illustrasjoner og fotografier fra henholdsvis Longva arkitekter AS, og fotograf Ivan Brodey. Siste foto av Åsmund V. Sjursen.

Da Haakonsvern ble åpnet av Kong Olav V 7. juni 1963, ble basen betegnet som "Bergens nyeste drabantby" med "Norges største og mest moderne idrettssenter" (VG 8. juni 1963).  Nå skrives det igjen historie når nytt militært treningsanlegg erstatter det gamle idrettsbygget fra 1963.

Fleksibelt anlegg

Anlegget, som Forsvarsbygg er byggherre for, er utformet slik at det skal gi best mulig fleksibilitet og inspirere til treningsaktivitet. Bygget skal tåle røff bruk, og det er derfor lagt vekt på å bruke materialer som tåler mekanisk påkjenning. MTA har en bygningsmasse på 9000 kvadratmeter og et utomhusanlegg på 25000 kvadratmeter. Total prosjektkostnad er ca. 350 millioner kroner. Arkitekt er Longva arkitekter, mens Skanska har vært generalentreprenør.

Militært fokus
MTA er ikke et tradisjonelt treningsanlegg, men et militært treningsanlegg med funksjonsrettede og realistiske treningsfasiliteter.
- Hovedbygningen inneholder en svømme- og livredningshall med to svømmebasseng, idrettshall, nærkamprom, rom for restitusjon og rehabilitering, og rom for styrketrening, kondisjon og spinning. I det ene svømmebasseng-et er det bygget en skipsside for mer realistiske øvelser. Utendørsanlegget består av løpestier, hinderbane, ny fotball - og løpebane, og en kai med scenarioplattform som gir nærhet til sjøen og aktivitetene der. Vi er stolte av å ha levert dette unike prosjektet. Dette er ikke Elixia eller en spa, dette er et militært treningsanlegg, understreket administrerende direktør i Forsvarsbygg, Frode Sjursen.

Hete fra havet
Forsvarsbygg har gjennomført hele prosjektet med sterkt miljøfokus. Blant annet er svømmebassengene oppvarmet av Haakonsverns egne varmepumper som henter varme fra sjøen utenfor.

Europas mest moderne
- Sjøforsvaret har virkelig fått et anlegg som er Europas mest moderne marine verdig! Her skal vi utdanne Europas ypperste og mest moderne marinesoldater. Ved dette anlegget vil soldatene få mulighet til å øve og trene på ferdigheter de vil trenge i situasjoner de kommer til å møte. Gode forberedelser vil styrke den operative evnen til Sjøforsvaret. Menneskene er Forsvarets viktigste ressurs, sier politisk rådgiver i forsvarsdepartementet, Kathrine Raadim.

Høydelig innledning
Haakonsverns eget mannskor, Navy Vocalis og Forsvarets musikkorps Vestlandet, innledet åpningen med en stemningsfull fremføring av Skomværsvalsen, før talene kom på. Etter talene, fortsatte Forsvarets musikkorps Vestlandet med en vanvittig heftig og tøff versjon av jazzlåta Sing Sang Sung som satt igjen i veggene etterpå.

Champagne-fiasko
Raadim var uheldig da hun skulle gjennomføre åpningen ved å døpe en ny utendørs skipsside vei MTA-kaien. På det fjerde kasteforsøket, røk snoren, og champagneflasken for til bunns, uten at det la noen demper på stemingen. Gjestene fikk så omvisning i hele anlegget, der Sjøforsvaret demonstrerte treningsaktivitet over hele MTA.

Operativ evne
- Målsettingen i Sjøforsvaret er et høyt fysisk nivå. Dette har positiv effekt på operativ evne og sikkerhet samtidig som dette gir en betydelig helsegevinst og trivsel blant de ansatte, sier Grimstvedt.

Full servicepakke
Samarbeidet i prosjektet mellom videreføres også etter at MTA er ferdigstilt. Forsvarsbygg og Sjøforsvaret v/ Sjøforsvarets skoler har undertegnet en leie- og driftsavtale, der Forsvarsbygg står for en full servicepakke for den videre driften av MTA.

Flere kilder om MTA-åpningen:
Regjeringen.no: Les Kathrine Raadims tale under åpningen her
Bergensavisen, artikkel og bilderigg: Åpning med sjampanje-krøll

Bergens Tidende, artikkel med video: Europas mest moderne
Bergens Tidende, artikkel med video: Her går ikke champis-dåpen helt etter planen
TV2: Trener i Norges råeste treningsanlegg

Image "finseth-og-grimstvedt.jpg" without description

ANKOM MTA-åpningen: Fv: politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, Kathrine Raadim, viseadmiral Jan Erik Finseth og generalinspektør for Sjøforsvaret, kontreadmiral Bernt Grimstvedt. Foto: Christian Johannesen, Sjøforsvaret (CJ).

Image "fmkv.jpg" without description

SKOMVÆRSVALSEN: Forsvarets musikkorps Vestlandet og Haakonsverns mannskor, Navy Vocalis satte standarden på arrangementet med et glitrende nummer av Skomværsvalsen. Foto: CJ.

Image "sax-solist-fmkv.jpg" without description

SOLO: Bjørn Strand spilte solo under FMKVs forrykende fremføring av Sing Sang Sung. Foto: CJ.

Image "nokkeloverlevering.jpg" without description

NØKKEL: Forsvarsbygg ved Frode Sjursen overleverte en symbolsk MTA-nøkkel til Generalinspektøren for Sjøforsvaret, kontreadmiral Bernt Grimstvedt. Foto: Ulf Michaelsen, FB (UM).

Image "tale-kathrien.jpg" without description

- Tenkningen bak dette senteret er at soldatene er mennesker og Forsvarets viktigste ressurs, sa politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet, Kathrine Raadim, i sin tale. Foto: UM.

Image "champagnedap.jpg" without description

VRIEN: Raadim var uheldig med champagne-dåpen; flasken ville ikke knuse. Etter fire forsøk røk snoren, og flasken sank til bunns. Foto: UM.

Image "img_4960.jpg" without description

En stridsbåt 90 suste inn vågen under demonstrasjonen som fulgte etter dåpen. Den stopper på en båtlengdes avstand. Foto: UM.

Image "img_4969.jpg" without description

Entring av scenarioplattform. Foto: UM

Image "demo2.jpg" without description

Inne i svømme- og livredningshallen ble det demonstrert ulike øvelser. Bassenget er 4 meter dypt, med mulighet for å se inn gjennom vinduer i kjelleren. Foto: UM.

Image "klatrevegg.jpg" without description

Klatreveggen i MTA er 13 meter høy, med mange klatreløyper. Foto: UM.

Image "klatrer.jpg" without description

Foto: CJ.

Image "spinning.jpg" without description

Spinning. Foto: UM.

Image "takk-til-arkitekt.jpg" without description

Regionsjef i Forsvarsbygg, Bjørn Tore Rognstad (tv), takket arkitekten Knut Longva i Longva arkitekter AS (midten) for et fantastisk prosjekt. Til høyre prosjektleder for tidligfasen i prosjektet, Bård Bakkejord. Foto: UM.

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.