Hopp til hovedinnhold Hopp til bunnen av siden
logo: Forsvarsbygg.no

Statens byggeskikkpris

Tirsdag 5. juni kl. 15:00 deler kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete ut Statens Byggskikkpris 2012. Militært treningsanlegg på Haakonsvern er et av de åtte nominerte byggene.

Statens byggeskikkpris er den store arkitekturprisen i Norge. I år deles den ut for 30. gang. Prisen er en «hederspris som deles ut årlig til byggverk og bygde omgivelser som gjennom utførelse, materialbruk utforming og samspill med sted og miljø kan bidra til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikk.»

Klokka åtte om morgenen onsdag 18. april var juryen på befaring på anlegget. 
– Dette er enda flottere enn på bildene, mente et av jurymedlemmene. Bygget er nominert fordi det har sterke kvaliteter med hensyn til form, sier juryleder Erling Dokk Holm.

Rydder opp
NRK Hordalands morgensending på P1 var med på befaringen. Holm gav uttrykk for sin begeistring direkte på lufta.

– Det er et vakkert bygg som gjør noe med stedet. Haakonsvern har blitt til gjennom historien og fremstår som litt rotete og dårlig planlagt. Treningsanlegget rydder opp i det eksisterende. Utfordringene knytt til fysisk aktivitet er tatt på alvor, og bygningen bærer preg av at alle funksjoner er veldig godt gjennomtenkt. Arkitekturen har klare referanser til klassisk funksjonalisme, som det er mye av i Hordaland og Bergen sier jurylederen til NRK.

– Longva Arkitekter skal ha ros for at de har klart å trekke både på gamle lokale og internasjonale tradisjoner og fornyer dem. Dette er helt klart en prestasjon, sier Holm.

Foregangsprosjekt
– Vi er opptatt av at andre som ønsker å bygge noe, kan se på byggene vi har nominert, at og tenke at her finner vi inspirasjon; dette er foregangsprosjekter, sier Holm til NRK.

Les mer om Statens byggeskikkpris og de andre nominerte byggene på Husbankens nettsider her.

Les mer om Haakonsvern og militært treningsanlegg på Haakonsvern her.

Image "byggeskikk-mta-web.jpg" without description


Juryen for Statens byggeskikkpris ble vist rundt av Forsvarsbygg på militært treningsanlegg på Haakonsvern onsdag 18. april. Bak fra venstre: Magnus Helland, jurymedlem og kvalitetsleder i Bybo AS, Erling Dokk Holm juryformann, samfunnsviter, skribent og 1. amanuensis ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Grethe Kvinnesland jurymedlem og sivilarkitekt, prosjektsjef i Stavanger kommune, Lene Edvardsen sekretariatsleder i Husbanken, Knut Longva MTAs arkitekt fra Longva arkitekter, Bernt Stensaker, områdeleder for Forsvarsbygg i Bergen. Foran fra venstre: Ellen Haug sivilarkitekt fra rådgivergruppen Civitas AS og Marit Thyholt, dr. ing, seniorrådgiver energi fra Skanska Norge. Foto: Åsmund V. Sjursen.

Tekst: Åsmund V. Sjursen
Foto i bildekarusell: Ivan Brodey

Nyhetsvarsling

Få e-post når det kommer nye saker.